logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

ESG standardi - novo poglavlje u društveno odgovornom poslovanju

Usvajanje i primena ESG standarda (Environmental, Social and Governance) nameću se kao imperativ za održivo i društveno odgovorno poslovanje i upravljanje, kreiranje strategije dekarbonizacije, kao i primenu zelenih tehnologija i cirkularne ekonomije, poruka je konferencije "ESG u poslovanju i finansijama: Izazovi i mogućnosti u Srbiji” koja je održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

 

"Fokusiraćemo se na značaj ESG standarda kako bismo podstakli kompanije i institucije da revidiraju svoje poslovne modele i strategije i blagovremeno uspostave mrežu stručnjaka u ovoj oblasti koja će doprineti razmeni znanja i iskustva u razumevanju ESG procesa i njegovih implikacija na finansijski i industrijski sektor", izjavila je, otvarajući konferenciju, Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija PKS.

ESG predstavlja novo poglavlje u razvoju poslovanja, poglavlje u kojem su održivost i etika jednako važni kao i profit, istakla je Irena Brajović, direktor Konfindustrije Srbija. "Rast ESG investicija odražava rastuću svest o važnosti novog, inkluzivnijeg modela razvoja. Predstavlja promenu paradigme u svetu investicija, od čisto finansijske vizije ka holističkoj koja razmatra uticaj organizacije u većem obimu. Kompanija koja prati ove standarde može imati bolju reputaciju, dugoročno uštedeti novac i privući više kupaca i investitora", rekla je Brajović.

Damir Vukotić, Partner u Deloitte Advisory ocenio je da se trenutno nalazimo na svojevrsnoj raskrsnici jer je sveobuhvatno usvajanje ESG standarda mandat koji je podstaknut promenama u potrošačkim navikama, među investitorima koji razmišljaju unapred i okrenuti su savremenim tehnologijama, posvećeni zaposlenima i efikasnom korporativnom upravljanju. To je poziv na prelazak na cirkularne modele poslovanja, generisanje zelenih prihoda, ali pokazuje i primer liderstva. Deloitte je posvećen ovoj transformaciji i smatramo sebe kao jednim od predvodnika ove transformacije", zaključio je Vukotić.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izjavio je da italijanske institucije i kompanije, kao i srpske, sve se više posmatraju kroz ekološki i društveni uticaj njihovog poslovanja. "Zaista postoje izazovi, ali oni takođe predstavljaju mogućnosti za inovacije i održivi razvoj. Integrisanje ESG principa u poslovanje može pomoći kompanijama ne samo da ublaže rizike, već i da pristupe novim tržištima, privuku odgovorne investitore i obezbede svoju poziciju. Inovacija predstavlja glavni faktor u poboljšanju performansi, a zajedno sa PKS radimo na pripremi Innovation Foruma Italija – Srbija, koji će biti održan u decembru u Beogradu", najavio je ambasador Gori.

Govoreći o tome šta na ovom planu preduzima Ministarstvo rudarstva i eneregtike pomoćnica ministra Maja Vukadinović, rekla je da je zelena tranzicija naša realnost i podsetila da smo potpisali Pariski sporazum za klimatske promene, kao i Sofijsku deklaraciju. Zbog toga se, naglasila je ona, mora imati u vidu da je "razvoj zelene energije u energetskom miksu deo je šireg sistema kome moramo posvetiti posebnu pažnju. Radimo na izradi niza strateških dokumenata, a to su pre svega integrisani i nacionalni klimatski plan kao i nova strategije razvoja energetike kojima ćemo definisati ciljeve do 2050. godine, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije, povećanja energetske efikasnosti ali i smanjenja emisije štetnih gasova“, rekla je ona.

Prisutnima se obratio i Leo Pandžić, direktor Direkcije za održivi razvoj u DDOR osiguranju, deo Unipol grupe i prvi dobitnik novoustanovljene nagrade Franco Delneri za izvrsnost iskazanu u ESG kategoriji standarda poslovanja. "Kako industrija osiguranja ima jednu od ključnih uloga u privredi i integraciji ESG okvira u poslovne strategije i korporativnu kulturu, DDOR osiguranje kao deo velikog evropskog finansijskog sistema, ambiciozno je postavio ove ciljeve u Strateškom planu 2022-2024, Politici održivosti, Klimatskoj strategiji, ostalim doprinosima ciljevima održivog razvoja Agende UN 2030, članstvu u Net Zero Asset Owner Alliance, UN Globalnom dogovoru. "Moramo biti pragmatični i učiniti da zelena tranzicija bude održiva i sa ekonomske tačke gledišta", dodao je Pandžić.

Konferencija organizovana je sa ciljem podizanja svesti o ključnim pitanjima održivosti, društvene odgovornosti i upravljanja.

Na skupu su prisustvovali i predstavnici finansijskih institucija poput EBRD-a, EIB-a, kao i vodećih banaka Intesa, Unicredit, Erste i kompanija koje integrišu ESG kriterijume u svoje poslovanje i investicione odluke: Microsoft, Hemofarm, Henkel, Risalta, Energetik, RINA.

Konferenciju su organizovali Udruženje italijanskih industrijalaca - Konfindustrija Srbija, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, a uz podršku Deloitte Risk Advisory, EIT Manufacturing i Banke Intesa.

 

 

Izvor: pks.rs