logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

ISS potvrdio posvećenost rodno odgovornim standardima

Institut za standardizaciju Srbije je 1. februara 2023. godine potpisao UNECE deklaraciju o rodno odgovornim standardima, čime je potvrdio svoju posvećenost razvoju standarda, smernica i praksi koji su u skladu sa principima rodne ravnopravnosti.

 

Nakon potpisivanja deklaracije, predstavnici Instituta su učestvovali na regionalnoj radionici za razvoj akcionog plana u vezi sa rodno odgovornim standardima, koju je organizovao ISO u Taškentu (Uzbekistan) od 7. do 9. juna 2023. godine. Na osnovu preporuka i smernica sa radionice, Institut je formirao radnu grupu za izradu akcionog plana razvoja rodno odgovornih standarda.

Ciljevi akcionog plana su:

  • povećanje učešća žena u komisijama za standarde, posebno u oblasti elektrotehnike;
  • kreiranje smernica i promotivnog materijala za sve koji učestvuju u procesu razvoja standarda;
  • proširenje saradnje sa organizacijama, institucijama i udruženjima za podizanje svesti o važnosti rodno odgovornog aspekta u standardima;
  • uspostavljanje mehanizma za praćenje napretka i izveštavanje o postignutim ciljevima.


Akcioni plan za razvoj rodno odgovornih standarda dostupan je na veb-sajtu Instituta za standardizaciju (ISS) https://iss.rs/sr_Cyrl/aktsioni-plan-za-razvoj-rodno-odgovornikh-standarda-2023-2030_p1379.html, kao i na sajtu Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) https://www.iso.org/strategy2030/key-areas-of-work/diversity-and-inclusion.html.

 

 

Izvor: iss.rs