logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Excellent SME - dokaz izvrsnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji

U Srbiji danas, Excellent SME sertifikat poseduje 667 mikro, malih i srednjih preduzeća.To su brzorastuće kompanije sa oformljenom ozbiljnom i kvalitetnom ponudom koja osvaja region i svet.

 

"Posedovanje ovog sertifikata predstavlja signal partnerima u inostranstvu da je reč o najboljim kompanijama u sektoru malih i srednjih preduzeća u Srbiji, dok, sa druge strane, znak Excellent SME, olakšava domaćim kompanijama sigurniji i brži put do kupca u regionu i Evropi, istakao je Milun Trivunac, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na skupu koji su Privredna komora Srbije (PKS) i kompanija "Coface" organizovale povodom 10 godina uspešne saradnje i postojanja "EXCELLENT SME" sertifikata u Srbiji.

Trivunac je istakao da je saradnja na projektima poput „Excellent SME“ u domenu kreiranja poslovnog ambijenta, međusobno uvažavanje i iskreno prijateljstvo između Francuske i Srbije rezultiralo činjenicom da je Francuska prepoznala Srbiju kao najvitalniju privredu u regionu i kao vodećeg promotera u oblasti internacionalizacije, digitalizacije, dualnog obrazovanja i regionalne ekonomske integracije. On je dodao da je Srbija glavna zemlja na Zapadnom Balkanu u koju Francuska investira i u koju odlazi 70 odsto njenih investicija, kao i da je tokom protekle, 2022. godine, ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Francuske iznosila blizu dve milijarde eura.

„Pored investicione saradnje, želja nam je da uvećamo i broj kompanija koje međusobno trguju, kako bismo vrednost naše robne razmene dodatno unapredili“, rekao je on i ukazao na izuzetnu saradnju sa poslovnim asocijacijama poput Medef-a i Medef International-a.

Ambasador Francuske Pjer Košar istakao je danas da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije snažni,a tome je značajno doprineo sporazum o finansijskoj podršci iz 2019. godine koji je imao za cilj jačanje ekonomskih veza. Kako je rekao, u Srbiji posluje veliki broj francuskih kompanija, a izvoz se povećava iz godine u godinu. On je naglasio da u Srbiji posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju 12.000 ljudi, a kao primer dobre prakse istakao je kompaniju "Vensi" (Vinci).

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković rekao je da je Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća do 2027. godine kao i Akcioni plan za narednu godinu koji podrazumeva konkretne mere za unapređenje ovog sektora. On je dodao da se današnjim događajem nastavlja tradicija duga vše od 10 godina i naglasio da PKS poklanja posebnu pažnju sektoru malih i srednji preduzeća."

 

 

Izvor: pks.rs