logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Direkcija za mere i dragocene metale obeležila značajan jubilej

Svetski dan metrologije je ove godine obeležen svečanom akademijom Direkcije za mere i dragocene metale. Ovo je ujedno i jubilarna godina pošto metrologija u Srbiji ima svoju tradiciju dugu već jedan i po vek!

 

Narodna skupština Kneževine Srbije izglasala je Zakon o merama 1. decembra 1873. godine, čime je zvanično prihvaćen decimalni metarski sistem i obrazovano Odeljenje mera pri Ministarstvu finansija sa zadatkom da brine o kontroli mera i poređenju pramera. Već 1879. pristupilo se i „Metarskoj konvenciji”, čime je stvoren okvir za industrijsku, trgovinsku i društvenu primenu uspostavljenih mera u zemlji i na međunarodnom nivou.

Svečanom akademijom skrenula se pažnja na istorijska dostignuća u oblasti metrologije i razvoju Direkcije za mere i dragocene metale, koja uspešno funkcioniše u okviru Ministarstva privrede i na regionalnom nivou predstavlja prepoznatljivu metrološku instituciju koja realizuje sve metrološke usluge u našoj zemlji.

Ovaj značajan jubilej bio je i povod da Direkcija za mere i dragocene metale svom dugogodišnjem partneru, Institutu za standardizaciju Srbije, uruči zahvalnicu za uspešnu dugogodišnju saradnju, koja se na obostrano zadovoljstvo nastavlja i ubuduće.

 

 

Izvor: iss.rs