logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Unapređenje rodne ravnopravnosti u standardizaciji - srpski prevodi UNECE publikacija

Institut za standardizaciju Srbije (ISS) je ponovo potvrdio svoju usmerenost na strategiju rodne ravnopravnosti prevodeći na srpski jezik dve ključne publikacije UNECE, koje su sada dostupne za slobodno preuzimanje na ISS veb-stranici.

 

To su: ECE/TRADE/472, Smernice za razvoj rodno odgovornih standarda i ECE TRADE 474, Zašto su rodno odgovorni standardi bolji za sve.

Takođe, sada se i na veb-sajtu UNECE-a mogu naći linkovi za preuzimanje prevoda:

ECE/TRADE/472, https://unece.org/trade/publications/guidelines-developing-gender-responsive-standards-ecetrade472,

kao i ECE TRADE 474, https://unece.org/info/Trade/WP.6/pub/381789.

Ovi prevodi direktno su usklađeni sa posvećenošću Instituta Deklaraciji UNECE o rodno odgovornim standardima, potpisanoj u februaru 2023. Deklaracijom se naglašava okrenutost ISS-a razvoju standarda, smernica i praksi koje promovišu rodnu ravnopravnost.

Obezbeđujući prevode na srpski jezik ovih publikacija svim zainteresovanim stranama u Republici Srbiji, Institut ima za cilj da olakša implementaciju GAP ciljeva ISS-a, tj. Akcionog plana za razvoj rodno odgovornih standarda 2023-2030 (Gender Action Plan), koji daju prioritet rodnoj ravnopravnosti u standardizaciji; deluje na podizanje svesti o značaju rodne ravnopravnosti u praksi standardizacije; podstiče šire učešće u procesu razvoja nacionalne standardizacije, uključujući rodno odgovornu perspektivu.

ISS poziva sve zainteresovane strane da se upoznaju sa ovim publikacijama i aktivno uključe u proces razvoja nacionalne standardizacije i na taj način doprinesu stvaranju inkluzivnijeg i pravičnijeg okruženja za sve.

 

 

Izvor: iss.rs