logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Iz mlekare "Naša Zlatka" sertifikovano organsko mleko

Sa planine Zlatibor i iz njihove mlekare "Naša Zlatka" sada stiže i organsko mleko, jer su u prethodnom periodu dobijeni svi neophodni sertifikati za proizvodnju mlečnih poizvoda i mleka na ovaj način.

 

Proizvođači koji sarađuju sa ovom mlekarom takođe su prilagodili svoj način rada novim uslovima. Smatraju da se uz subvencije od mlečnog govedarstva može živeti.

"Ono što je najvažnije jeste da se nikako ne meša organsko i obično mleko. Ona se kod nas u mlekari primaju različitim danima. Jedini konzervans koji se koristi je so. Takođe, u mlekari je otvoren i pogon za proizvodnju organske hrane", kažu u Eko agraru sa Zlatibora.

Za sada je oko desetak proizvođača uključeno u proizvodnju organskog mleka, a planirano je da se taj broj proširi od proleća.

Marić kaže da postoji još zainteresovanih proizvođača koji bi sa konverzijom trebali da krenu od proleća. Mlekara bi trebalo u narednom periodu takođe da poširi svoje kapacitete.

Od 2011. godine Opština Čajetina podržava poljoprivredna gazdinstva na svom području i stimuliše ih raznim afirmativnim podsticajima preko PD Zlatiborski eko agrar.

 

 

Izvor: ekapija.com