logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Učešće ATS-a na EA Komitetima

U proteklom periodu održani su sastanci Komiteta za sertifikaciona tela (CC), kontrolna tela (IC), laboratorije (LC) i Komunikacione Mreže (CN) na kojima su predstavnici ATS-a aktivno učestvovali.

 

U Bukureštu, gde su održani CC i IC komiteti, preko 90 predstavnika akreditacionih tela i zainteresovanih strana, imalo je priliku da učestvuje u radionici posvećenoj akreditaciji tela za validaciju i verifikaciju ISO/IEC 17029.

U Rimu, održan je sastanak LC komiteta kojim je predsedavao Sergio Guzzi (ACCREDIA). Diskutovalo se na razne teme: razvijanje Smernice za uzorkovanje; fleksibilni Obim za PT provajdere; planiranje revizije standarda ISO/IEC 17025 i ISO/IEC 17043 za 2028. godinu.

Naredni sastanci ovih komiteta biće održani na jesen u Briselu.

U toku prošle nedelje održan je onlajn sastanak Komunikacione Mreže (Communication Network-CN) na kome je prisustvovalo preko 40 učesnika, predstavnika akreditacionih tela i zainteresovanih strana. Ovo je prvi sastanak CN-a koji je zamenio nekadašnji Komitet za komunikacije i publikacije (CPC). Za Convenor-a CN-a, izabran je Ömer Karavelioğlu iz turskog akreditacionog tela, TURKAK.

Fokus ovog sastanka je najviše bio usmeren na jednu od najaktuelnijih tema današnjice a to je korišćenje veštačke inteligencije (AI). Korišćenje specifičnih AI programa u kreiranju što kvalitetnijeg sadržaja na društvenim mrežama, biće jedna od mnogobrojnih tema i na narednom sastanku ove Mreže koji će se održati uživo, u oktobru ove godine u Istanbulu.

 

 

Izvor: ats.rs