logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Poštanskom markom ISS započeo obeležavanje značajnog jubileja

Ove godine Institut za standardizaciju Srbije obeležava 90 godina standardizacije na ovim prostorima.

 

Počev od dvadesetih godina dvadesetog veka nastaju pojedini normativni dokumenti za potrebe privrede, međutim sve je snažnija svest o potrebi organizovanog pristupa poslovima standardizacije, naročito u oblasti rudarstva, elektromašinstva i građevinarstva. Kao posledica tih težnji, pod vođstvom dekana Tehničkog fakulteta u Beogradu i predsednika Udruženja inženjera i arhitekata profesora Dušana Tomića, čiji se lik nalazi na upravo objavljenoj poštanskoj marki, 16. septembra 1934. godine formiran je Jugoslovenski nacionalni komitet za normalizaciju (JNKN). Kao posebna ustanova pri Ministarstvu trgovine i industrije, od 1939. godine imao je ulogu nacionalnog tela za standarde, osnovanog u skladu sa Uredbom o normalizaciji iz 1938. godine.

Nakon drugog svetskog rata ulogu nacionalnog tela za standarde preuzela je Savezna komisija za standardizaciju osnovana u skladu sa Uredbom o standardizaciji iz 1946. godine u okviru Savezne planske komisije. Od tada do danas naziv i pravna forma nacionalnog tela za standarde pretrpeli su nekoliko izmena, a današnji Institut za standardizaciju Srbije je pravni sledbenik svih njih.

Objavljivanje poštanske marke predstavlja početak obeležavanja 90 godina standardizacije. Institut u narednom periodu planira brojne aktivnosti povodom svog jubileja, koje će krunisati Svečanom akademijom u oktobru mesecu.

 

 

Izvor: iss.rs