logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Dostupna nova mini e-zbirka SRPS standarda iz oblasti sajber bezbednosti

U svetu se sve vrti oko informacija. Zahvaljujući internetu poslednjih godina one su i lako dostupne, a ujedno i lake za zloupotrebu.

Dostupnost informacija je dovela u pitanje njihovu bezbednost, te je savremeno društvo primorano da radi na njihovoj zaštiti. Pored zaštite digitalnih informacija ova tzv. digitalna bezbednost, predstavlja praksu zaštite resursa i uređaja.

Brojni softveri, aplikacije i kopije podataka neophodni su da bi se uspešno zaštitili lični podaci, datoteke, novac, fotografije, nalozi. Svi oni deo su jednog procesa koji traje i stalno se menja i nadograđuje. To je dovelo do standardizacije u oblasti sajber bezbednosti, pa su brojni standardi dostupni svima onima koji se bave informacionim tehnologijama. Kako bi im olakšao poslovanje i standarde učinio lako dostupnim, Institut je izdao mini e-zbirku SRPS standarda iz oblasti sajber bezbednosti.

Zbirka predstavlja kolekciju od tri osnovna srpska standarda potrebna za implementaciju sistema manadžmenta bezbednosti informacija. Ova elektronska publikacija obuhvata standarde SRPS ISO/IEC 27000:2018, objavljen na srpskom jeziku, kao i SRPS ISO/IEC 27001:2022 i SRPS ISO/IEC 27002:2022, koji su objavljeni kao dvojezična izdanja na srpskom i engleskom jeziku. Ova zbirka pruža mogućnost svima koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama ili su zainteresovani za ovu oblast da primene najnovija saznanja iz oblasti informacione bezbednosti.

Zbirka je dostupna onlajn i može se poručiti OVDE

 

Izvor: iss.rs