logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljeni novi spiskovi srpskih standarda iz oblasti LVD i EMC

U „Službenom glasniku RSˮ br. 55/24 od 21. juna 2024. godine objavljen je novi Spisak srpskih standarda iz oblasti elektromagnetske kompatibilnosti (EMC),

dok je u broju 57/2024 od 28. juna 2024. godine objavljen  novi Spisak srpskih standarda iz oblasti električne opreme namenjene za upotrebu u okviru određenih granica napona (LVD). Ovim spiskovima preuzeti su harmonizovani standardi sa referentne liste evropskih harmonizovanih standarda.

Pravilnik o elektromagnetskoj kompatibilnosti („Službeni glasnik RS”, br. 25/16 i 21/20) i Pravilnik o električnoj opremi namenjenoj za upotrebu u okviru određenih granica napona („Službeni glasnik RS”, br. 25/16 i 21/20) praćeni su spiskovima srpskih standarda iz oblasti EMC i LVD, a prethodne verzije ovih spiskova objavljene su u „Službenom glasniku RS”, br. 37/19 od 31. maja 2019. godine. Ovi spiskovi se redovno ažuriraju u skladu sa poslednjim važećim spiskovima harmonizovanih standarda objavljenim u Službenom listu EU.

Na veb-sajtu Instituta uvek možete pronaći vezu između standarda i odgovarajućeg propisa na sledećem linku (https://iss.rs/sr_Cyrl/regulation) i ova stranica se redovno ažurira i prati promene u našem tehničkom zakonodavstvu.

 

Izvor: iss.rs