logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Novi standardi za hranu u Srbiji ciljaju na štetne zagađivače

Srbija je uvela nove standarde kvaliteta hrane, na osnovu pravilnika objavljenog 30. avgusta, fokusirajući se na postavljanje maksimalno dozvoljenih koncentracija štetnih zagađivača radi bolje zaštite potrošača.

Nove mere uključuju:

  • Pojačane inspekcije za efikasnije praćenje bezbednosti hrane
  • Pojačano testiranje na specifične zagađivače, uključujući mikotoksine (aflatoksine, deoksinivalenol, zearalenon i fumonizine), akrilamid, patulin, fumonizine i tropske alkaloide
  • Ojačani nacionalni sistemi za praćenje kvaliteta hrane kako bi se osigurali viši standardi bezbednosti
  • Naglasak na implementaciji HACCP sistema za kontinuirano praćenje i kontrolu opasnosti po bezbednost hrane tokom procesa proizvodnje

Inicijativa ima za cilj usklađivanje standarda Srbije sa standardima Evropske unije, jačanje poverenja potrošača i poboljšanje izvoznih mogućnosti. Proizvođači će morati da se pridržavaju ažuriranih propisa, jer će vladine agencije sprovoditi češće inspekcije.

Kompletan pravilnik je dostupan na internetu, dok originalna objava Agropressa sadrži više informacija.