logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Srbija pokreće program podrške bezbednosti i kvalitetu proizvoda

Vlada Republike Srbije pokrenula je novu inicijativu koja ima za cilj unapređenje bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga.

Program, koji je izradilo Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), podržan je budžetom od 90 miliona dinara. Pruža finansijsku podršku preduzećima, posebno malim i srednjim preduzećima (MSP), kako bi ispunili nacionalne i međunarodne standarde. Cilj programa je da pomogne preduzećima da poboljšaju bezbednost svojih proizvoda, lakše pristupe tržištima i poboljšaju svoju konkurentnost.

Prihvatljivi podnosioci zahteva uključuju mala i srednja preduzeća, preduzetnike i tela za ocenjivanje usaglašenosti (TOU) koja su registrovana najmanje dve godine. Preduzeća se mogu prijaviti za finansijsku pomoć za pokrivanje do 60% prihvatljivih troškova, kao što su procene usaglašenosti, sertifikacija sistema i početne akreditacije. Program je posebno fokusiran na pomoć preduzećima u pridržavanju srpskih i evropskih propisa i implementacije sistema menadžmenta kao što su ISO 9001 i ISO 14001.

Rok za prijavu je 30 dana po dobijanju saglasnosti od Ministarstva finansija, odnosno do potrošenih sredstava. Prijave se podnose elektronskim putem preko ovog linka na portalu RAS Razvojne agencije.

Priča o novom programu potekla je sa ov objave, ljubaznošću Akreditacionog tela Srbije (ATS), dok je pravilnik Vlade Republike Srbije kojim se program uvodi dostupan ovde.