logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Srbija obeležava 9 decenija standardizacije

Institut za standardizaciju Srbije (ISS) proslavio je 90 godina standardizacije u Srbiji.

Održana na istom mestu gde i osnivački sastanak Jugoslovenskog komiteta za normalizaciju 16. septembra 1934. godine – sala 98 današnjeg Elektrotehničkog fakulteta, na proslavi je održana tribina pod nazivom „Standardizacija – Od potrebe do podsticaja za inovacije i edukaciju“.

Na panel diskusiji, koja je pokrila različite zanimljive teme iz sveta standarda, predstavila su se tri govornika:

  • Prof. dr Ivana Mijatović, redovni profesor na Katedri za menadžment i standardizaciju Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, govorila je o istoriji obrazovanja u standardizaciji i istakla da se istraživanja moraju fokusirati na razvoj standarda kako bi se podstakla inovacija i napredak.
  • Prof. dr Ranka Stanković, sa Rudarsko-geološkog fakulteta, potpredsednica Društva za jezičke resurse i tehnologiju (Jerteh) i predsednica komisije za standarde Instituta A037 - Terminologija, pri Institutu, govorila je o tome kako standardizacija olakšava komunikaciju između različitih jezičkih sistema i tehnologija, što je ključno za podržavanje tehnološkog razvoja, ali i da očuva jezički i kulturni identitet i kulturnu baštinu.
  • Radiša Knežević, rukovodilac za opšte oblasti standardizacije u ISS, fokusirao se na potrebu konzistentnosti kroz standardizaciju, sa stručnjacima koji obezbeđuju da standardi ostanu relevantni i da se pravilno primenjuju u svim industrijama.

Direktorka ISS Tatjana Bojanić najavila je da će ISS 11. oktobra otvoriti info centar u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, koji će svim studentima Univerziteta u Beogradu omogućiti pristup objavljenim srpskim standardima za čitanje.

Panel-diskusija je jedan od događaja koje ISS realizuje povodom svog jubileja. Naredni je Svečana akademija zakazana za 10. oktobar u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, u okviru kojeg će biti predstavljena monografija o 90 godina standardizacije u Srbiji.

Više informacija dostupno je u ovoj objavi Instituta za standardizaciju Srbije.