logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Od 19. novembra novi regionalni infocentar ISS-a

Misija Instituta za standardizaciju Srbije je da zainteresovanim stranama u našoj zemlji i celokupnoj javnosti obezbeđuje srpske standarde, kao i mogućnost da ravnopravno učestvuju u međunarodnoj i evropskoj standardizaciji.

U tom cilju, Institut je ostvario uspešnu saradnju sa brojnim organizacijama i pojedincima, koja sa mnogima od njih traje dugi niz godina. Na ovaj način, zajedničke snage usmerene su na promociju primene standarda i poboljšavanje uslova za razvoj celokupne domaće privrede. Pored toga što je uvek otvoren za saradnju sa stručnjacima u raznim oblastima, institucijama i privrednim društvima čije aktivnosti obuhvataju direktnu primenu standarda, Institut nastoji da sa postojećim partnerima ostvarjuje nove oblike saradnje.

Ove nedelje, Institut će se još čvršće povezati sa još jednom ustanovom čije poslovanje se zasniva na širenju znanja o standardima i njihovoj implementaciji. Kao što mu samo ime govori, Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju iz Novog Sada (skraćeno BSC centar) orijentisan je na pružanje savetodavnih usluga i obuka u oblasti implementacije harmonizovanih standarda, kao i na izgradnju kapaciteta za ocenjivanje usaglašenosti i sertifikaciju proizvoda i osoba. Osnovan je 2009. godine, osnivačkim aktom Vlade AP Vojvodine, a zvanično je otpočeo sa radom početkom 2011. godine. Nastao je kao rezultat realizacije jednog od prioritetnih programa Plana privrednog razvoja AP Vojvodine i ima za cilj da zadovolji potrebe korisnika u AP Vojvodini u oblastima standardizacije i sertifikacije. BSC centar je redovan član Instituta, a u 2017. godini ostvarena je i dodatna saradnja kroz organizovanje zajedničkog seminara posvećenog tada aktuelnim izmenama u standardu za menadžment bezbednošću i zdravljem na radu. Ovom seminaru prisustvovali su predstavnici javnih i privatnih preduzeća sa teritorije Vojvodine.

Novi sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između ove dve institucije biće zaključen u četvrtak, 19. novembra ove godine. Obuhvatiće omogućavanje pristupa bazi kompletnih tekstova važećih srpskih standarda svim zainteresovanima, što će učiniti srpske standarde dostupnijim korisnicima iz Vojvodine. Na ovaj način, BSC centar predstavljaće još jedan regionalni infocentar Instituta za standardizaciju Srbije, a korisnici će moći na lakši i brži način da čitaju standarde i da dobiju sve neophodne stručne informacije.

Inače, jedna od šest regionalnih privrednih komora u kojima već postoje oformljeni infocentri Instituta za standardizaciju Srbije je Regionalna privredna komora Novi Sad. Uskoro će svim korisnicima iz Novog Sada i cele Vojvodine biti na raspolaganju još jedno mesto na kojem će moći da se bliže upoznaju sa standardima U narednom periodu, zbog trenutnih okolnosti, režim rada ovih infocentara biće prilagođen važećim propisima. Nakon završetka pooštrenih mera, povratkom u normalne uslove života i rada, očekujemo i veću posećenost i nesmetano funkcionisanje ovih infocentara.

Takođe, postoji mogućnost i za proširivanje ove saradnje ISS-a i BSC-a u bliskoj budućnosti. Biće razmotrene opcije zajedničkog realizovanja usluga, kao što su konsalting i edukacija, ali i distribucija standarda.

 

Izvor: iss.rs