logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Pokrajina vraća robni znak „Najbolje iz Vojvodine“

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je u intervjuu da će se mnogi projekti realizovati u AP Vojvodini zahvaljujući ovogodišnjem povećanju budžeta za 60 odsto.

 

Veoma značajno ponovno uspostavljanje  projekta i ustanovljenje oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, što predstavlja značajan korak ka ponovnoj upotrebi znaka koji puno govori o samom proizvodu i kvalitetu podneblja sa kog potiče.

- U nastojanju da pomogne nastup naše privrede i uključenje njenih subjekata u evropske i svetske trgovinske tokove, Vlada AP Vojvodine, 2004. godine, donela je odluku o ustanovljenju znaka ,,Najbolje iz Vojvodine'', kojom je regulisala i pravo na korišćenje ovog znaka , uz propisan postupak za ostvarivanje ovog prava. Udahnuli smo život ovoj izuzetnoj ideji, a u saradnji sa Fondom ,,Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Jugoinspektom, ovim projektom ćemo zasigurno pomeriti granicu ustanovljenja kvaliteta proizvodai kontrole istog, fokusirajući se na domaću privredu i proizvodnju, kao i na uslužnu delatnost vojvođanskih privrednika. Na ovaj način se identifikuju najkvalitetniji proizvodi iz Vojvodine, a svi nagrađeni proizvodi zadovoljavaju evropske norme kvaliteta proizvoda - poseduju sertifikat NASSR i standard ISO - objašnjava Ivanišević i naglašava:

-Znak se upotrebljava za obeležavanje prirodnih, poljoprivrednih, zanatskih, industrijskih i proizvoda domaće radinosti. Znak ,,Najbolje iz Vojvodine“ dodeljen određenom proizvodu potvrđuje da je isti ušao u porodicu najkvalitetnijih proizvoda, a uz veoma stroge primene kontrole kvaliteta. Ipak, Sekretarijat nastoji da učini mnogo više na polju veće upotrebne i praktične vrednosti proizvoda koji ovaj znak nosi, te smo ga proširili i na sektor usluga.  

Oznaka za kvalitet se dodeljuje na tri godine i predstavlja priliku da se istakne ono što je najbolje u Vojvodini.

- Upravo tako. Pokrajinska vlada je utvrdila predlog Pokrajinske skupštinske odluke kojom se definiše ko može i pod kojim uslovima da se prijavi na javni poziv koji će biti raspisan u toku maja meseca tekuće godine. Hoćemo da obuhvatimo celu lepezu svega onoga što jesu privreda i turizam u Vojvodini - proizvodi, manifestacije, ali i ugostiteljstvo i turistički objekti, a kada govorimo o proizvodima, osnovna sirovina bi morala biti proizvedena na teritoriji AP Vojvodine i to je jedan od važnih faktora. Ovim se jasno označava regija iz koje potiču pojedini proizvodi i jasno se ističe da je to kvalitet sa ovih područja - navodi pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

 

Izvor: srbijadanas.com