logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Gde naći vezu između nacionalnih propisa i standarda?

Standard predstavlja tehnički dokument koji nastaje kao rezultat najbolje svetske prakse i njegova primena je na dobrovoljnoj osnovi.

Organizacije svih vrsta i veličina u celom svetu primenjuju standarde kako bi unapredile svoje poslovanje, iako ih na to zakonski propisi ne obavezuju. Ipak, u određenim oblastima regulatorna tela donose različite propise u kojima se pozivaju na odgovarajuće standarde. U takvim slučajevima, primena odredaba standarda je pretpostavka i dokaz za poštovanje zakonskih propisa.

Zbog direktne veze između propisa i određenih srpskih standarda na veb-sajtu ISS-a je predviđeno posebno mesto na kojem korisnici mogu pronaći svaki nacionalni tehnički propis u kojem se pominju srpski standardi. Pretraga se vrši prema ključnoj reči, za koju se bira deo naziva nekog propisa ili naziva organa koji je donosilac tog propisa. Ključna reč se može se uneti ćirilicom ili latinicom, s tim što uvek mora biti u istom padežu kao u nazivu propisa i poželjno je da se sastoji od više reči. Na primer, ukoliko se kao ključna reč unese reč „sredstvo“, na osnovu nje će se kao rezultat pretrage pojaviti Pravilnik o uslovima koje mora da ispunjava kvalifikovano sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa odnosno pečata i uslovima koje mora da ispunjava imenovano telo, u kojem se poziva na 6 srpskih standarda. Ukoliko je, međutim, cilj pretrage P_ravilnik o registraciji medicinskog sredstva_ (u kojem se poziva na SRPS EN ISO 13485:2017), kao ključnu reč treba uneti „sredstva“ ili drugu reč iz naziva, ili čak i deo reči, kao npr.: „regist“. Za sigurnu i uspešnu pretragu preporuka je da se vrši uz pomoć više vezanih reči („registraciji medicinskog“ ili „registraciji medicinskog sredstva“, kao i: „Ministarstvo zdravlja“). Na SRPS EN ISO 13485:2017 poziva se i u Pravilniku o proizvodnji medicinskih sredstava, a do njega se dolazi unošenjem neke od tri poslednje reči iz naziva, ili dve i više vezane reči, kao i dela, ili punog naziva nadležnog ministarstva). U slučaju da je reč pogrešno ukucana, ili da ne postoji nacionalni propis koji u svom nazivu sadrži zadatu reč, korisnik dobija obaveštenje da informacija nije pronađena.

Ispod svakog od nacionalnih tehničkih propisa (pravilnika, zakona, uredaba i ostalih važećih propisa) u čijem nazivu se javlja tražena reč navedene su oznake srpskih standarda na koje se propis poziva, a svaka oznaka je aktivan link koji korisnike „vodi“ do stranice sa više informacija o tom standardu.

Kako pronaći ovu stranicu? Do stranice sa propisima dolazi se preko glavne strane veb-sajta, tako što se u odeljku „Standardizacija“ klikne na podmeni koji se nalazi u njegovom donjem delu, pod nazivom „Nacionalni propisi i standardi“. Direktan link za pristupanje stranici je: https://iss.rs/sr_Cyrl/regulation.

 

Izvor: iss.rs