Kada govorimo o finalnom prehrambenom proizvodu, pod finalnim proizvodom podrazumevamo neku hranu koja je upakovana u neku ambalažu.
Dakle, ta ambalaža postaje sastavni deo proizvoda, i kao sastavni deo proizvoda ista mora da zadovolji neke kriterijume kako bi se osigurala bezbednost upakovanog proizvoda. Ti kriterijumi se prvenstveno odnose na sastav ambalaže i povezani su sa potencijalnim hemijskim opasnostima (npr. migracije materijala), sa mikrobiološkim opasnostima, fizičkim (npr. loš dizajn ambalaže ili kontaminacija prilikom proizvodnje) itd.
Prema tome, u proizvodnji ambalaže moraju biti primenjeni sistemi bezbednosti hrane, kako bi se osiguralo da ambalaža koju koristimo bude bezbedna. Jedna od strožijih sertifikacionih šema u ovoj oblasti je BRC GS packaging i u ovom vlogu sam razgovarao upravo o prethodnim temama sa Quality Managerom kompanije Roda Packaging, Strahinja Kočijašević.
Kompletan intervju možete pogledati ovde.
Izvor: LinkedIn