logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Lokalni proizvodi dobili Žig garancije "Dobro sa Zlatibora"

Zlatiborci su od davnina poznati kao proizvođači mesa i ukusnih mesnih prerađevina jer je to podneblje prirodnim karakteristikama predodređeno da bude stočarski kraj.

 

Osim mesa u zlatiborskim domaćinstvima proizvode se mleko i mlečni proizvodi, med, rakija, a vredne ruke domaćica vekovima unazad prave slasne džemove, kompote, sokove i druge poslastice. Neki od domaćina odlučili su se za sušenje voća, a drugi se bave prikupljanjem i uzgojom lekovitog bilja, proizvodnjom čajeva, uzgojem žitarica. Još u 19. veku proizvodi sa Zlatibora bili su cenjeni na pijacama od Beograda do Sarajeva, a često su stizali i do Beča i Pešte.

Danas svi ovi proizvodi dobijaju potvrdu autentičnosti i kvalieteta kroz žig garancije „Dobro sa Zlatibora“.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora" je registrovan 17. marta 2020. godine u cilju brendiranja, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina. Takođe ima značajnu ulogu očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga zlatiborskog kraja. Žig garanije „Dobro sa Zlatibora“ u velikoj meri će uticati na podsticaj razvoja i proizvodnje lokalnih proizvoda, podizanje nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga.

Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ moći će da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ zadovoljavaju sve propisane zahteve kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda. Obeleženi proizvodi se proizvode na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača.

Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koji budu nosioci Žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata/pružalaca usluga.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se može dodeliti samo onim proizvođačima koji uredno vode evidencije o nabavci sirovina, proizvodnji i prodaji proizvoda, odnosno pružaocima usluga koji u skladu sa važećim propisima pružaju i prodaju usluge.

Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora" i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar" DOO, Čajetina.

 

 

Izvor: zlatibor.org.rs