logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljen prvi broj biltena „Standardizacija“ u 2022. godini

Upravo je objavljen najnoviji broj elektronske verzije biltena „Standardizacija“. U ovom broju možete pročitati tekstove o izabranim temama iz sveta standardizacije koje su bile značajne za prvi kvartal 2022. godine.

 

U fokusu prvog biltena u ovoj godini je trend digitalizacije i razvoj standarda u oblasti veštačke inteligencije (VI). Tim povodom, Institut je uspostavio kontakt sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije, koji je osnovan pre godinu dana kao prva ovakva ustanova u celom regionu. Predstavljena je i jedna od mladih naučnica, njen razvojni put i iskustvo u ovom naučnom institutu.

S obzirom na to da je u martu tradicionalno obeležen međunarodni praznik žena, jedna od glavnih tema bilo je i učešće žena u aktivnostima nacionalne standardizacije. Tim povodom, postavili smo nekoliko pitanja predstavnicama organa upravljanja i komisija za standarde i preneli njihove stavove i utiske o standardima i budućnosti standardizacije.

Pored toga, prenosimo i važnu poruku direktora AFNOR-a, francuske organizacije za standardizaciju, o značaju standarda na evropskom tržištu.

Upoznaćete i tri visokoškolske ustanove koje su dugogodišnji članovi Instituta, saznaćete novosti iz infrastrukture kvaliteta, početne korake i uspešan primer u razvoju inovacije.

Nadamo se da će i ovaj bilten ispuniti vaša očekivanja. Bilten možete pogledati ovde.

 

 

Izvor: iss.rs