logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda

Oznaka geografskog porekla uspešno je registrovana za rtanjski cvetni, poliflorni med. Projekat dobijanja oznake realizovala je Lokalna akciona grupa „Rtanj“ koju su osnovale opština Boljevac i opština Sokobanja.

 

Postupak sertifikacije sprovodio je stručni tim Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu u saradnji sa predstavnicima LAG-a i članovima 4 udruženja pčelara: „Krajinska matica” i Društvo pčelara „Sokobanja“ iz Sokobanje, „Rtanjsko-Kučajska pčela, organic Bukovo“ i „Rtanj“ iz Boljevca. Definisano geografsko područje na kome se proizvodi Rtanjski med nalazi se u istočnoj Srbiji i vezano je za područje opštine Boljevac i opštine Sokobanja. Planina Rtanj sa svojim najvišim vrhom „Šiljak” (1570 m), piramidalnog oblika, povezuje ove dve opštine i nalazi se u centralnom delu tako formiranog područja. Ukupna površina proizvodnje Rtanjskog meda iznosi 1.353 km2

Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda doneće mnogo koristi, kako proizvođačima i potrošačima, tako i celoj teritoriji opština Boljevac i Sokobanja.

 

 

Izvor: pks.rs