logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Završetak projekta u okviru saradnje Instituta i Češke kancelarije (ÚNMZ)

Institut za standardizaciju Srbije i Češka kancelarija za standarde, metrologiju i ispitivanje (ÚNMZ) već drugi put veoma uspešno sarađuju u okviru Češkog programa za razvoj saradnje pod nazivom „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije”.

 

Drugi ciklus ovog programa započeo je u 2021. godini, pa zbog situacije sa pandemojom koja je usporila realizaciju produžen do kraja septembra 2022. godine.

U okviru projekta sprovedeno je niz aktivnosti. Prevedeni su dokumenti CEN/TR 17439:2021, Smernice za primenu EN ISO 19650-1 i EN ISO 19650-2 u Evropi i EN ISO 23387, Informaciono modelovanje objekata (BIM) – Obrasci podataka za elemente i sisteme koji se koriste u životnom ciklusu bilo koje izgrađene strukture – Koncepti i principi, koji su u međuvremenu preuzeti u nacionalni sistem standardizacije, održan je dvodnevni vebinar sa stručnjacima iz Češke pod nazivom “Benchmarking on digital transformation based on BIM technology in Czech Republic_”, kao i vebinar o primeni BIM tehnologije u organizaciji, na kojem je predstavljena i interaktivna publikacija prevedena u okviru projekta sa češkog na srpski jezik pod nazivom _Uvođenje BIM-a u organizaciju (dostupna na našem sajtu na linku https://iss.rs/sr_Cyrl/download/page-section/document/12249). Takođe, pripremljena je i objavljena i na srpskom i na englskom jeziku publikacija pod nazivom BIM standardizacija u Srbiji, dostupna na https://iss.rs/sr_Cyrl/download/page-section/document/9626.

U okviru projekta podržano je i istraživanje o korišćenju standarda i njihovom uticaju na poslovanje u Republici Srbiji, objavljeno u posebnoj publikaciji i u elektronskom obliku (dostupno na https://iss.rs/sr_Cyrl/download/page-section/document/12384). To je prvo istraživanje u oblasti primene standarda u organizacijama u Republici Srbiji i pružilo je podatke o razlozima zbog kojih jedna organizacija koristi standarde, troškovima koji su sa tim povezani, stepenu poznavanja standarda, posebno standarda iz oblasti različitih sistema menadžmenta, kao i eventualnom učešću organizacija u procesu standardizacije i postupku donošenja standarda.

Završetak projekta obeležilo je i puštanje portala o građevinskim proizvodima (dostupno sa početne strane naše veb-stranice i na linku https://iss.rs/sr_Cyrl/construction-products-portal_p1204.html). Portal pruža informacije o propisima i standardima za trgovinu proizvodima na domaćem i jedinstvenom evropskom tržištu. Namenjen je proizvođačima koji pripadaju prvenstveno malim i srednjim preduzećima, kao i distributerima, uvoznicima i drugim stručnjacima i korisnicima uključenim u proces standardizacije, ocenjivanja usaglašenosti, ispitivanja i odobravanja proizvoda.

Ovako veliki broj aktivnosti ne bi bilo moguće završiti bez dobre saradnje sa kolegama iz Češke i ovom prilikom im se iz ISS još jednom zahvaljuju na podršci i pomoći.

 

 

Izvor: iss.rs