logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Delegacija Srbije na plenarnom zasedanju ISO/TC207/SC7

Gospodin Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS je bio deo srpske delegacije Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) kao predsednik nacionalne tehničke komisije A207, koji predstavlja Privrednu komoru Srbije, zajedno sa sekretarom komisije, Marinom Donić, učestvovao na Plenarnom zasedanju ISO/TC207/SC7. 

 

Zasedanje je bilo pod nazivom „Upravljanje gasovima staklene bašte i klimatskim promenama i srodnim aktivnostima“, a naš tim je uzeo učešća i na sastancima radnih grupa od 12-18.10.2022.g. u Parizu.

Radionica pre plenarnog sastanka i otvorene diskusije tokom prva dva dana u Radnoj grupi 15 o izbegnutim emisijama (“avoided emissions“), ugljeničnoj neutralnosti (“carbon neutrality”), smanjenju emisije GHG (“GHG emission reduction”), poboljšanju uklanjanja GHG (“GHG removal enhancement”), ugljeničnom otisku (“carbon footprint”), direktnim i indirektnim emisijama (“direct and indirect emissions”), planu upravljanja ugljeničnom neutralnošću (“carbon neutrality management plan”), itd. dodatno su istakle značaj daljeg pojašnjenja terminologije među ekspertima koji izrađuju ove standarde.

Dalja razmatranja nacrta dokumenata koji su na dnevnom redu, konkretno ISO/CD 14068- ugljenična neutralnost, kvantifikacija i izveštavanje o emisijama i uklanjanju gasova staklene bašte na organizacionom nivou (ISO/TC 207/SC7/WG4), predstavljaju poseban izazov sa aspekta finalizacije nacrta dokumenta koji će biti jasan, razumljiv i poboljšan u odnosu na prethodnu verziju.

Rezultat sedmodnevnih sastanaka trebalo bi da bude konsenzus oko prelaska postojećeg teksta standarda (CD-Committee Draft) u narednu fazu, Nacrt međunarodnog standarda (DIS-Draft International Standard), a koji treba da bude predstavljen i na predstojećoj Konferenciji o klimatskim promenama COP27, u novembru, u Šarm el-Šeiku, Egipat, kao svojevrstan doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

 

 

Izvor: Dušan Stokić