logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

U Srbiji 132 preduzeća uz podršku EBRD unapredila poslovanje i poboljšala konkuretnost

U Srbiji su 132 preduzeća unapredila poslovanje i poboljšala konkurentnost zahvaljujući četvorogodišnjem programu namenjenom malim i srednjih preduzećima koje je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Program "EU za Srbiju – EBRD saveti za mala preduzeća" sprovela je EBRD u saradnji sa Ministarstvom privrede Srbije, a finansirala ga je Evropska unija.

Od 132 preduzeća 71% je povećalo prihode, 53% povećalo je broj zaposlenih i kreiralo 733 nova radna mesta, dok je 42% preduzeća povećalo izvoz.

Povećanje produktivnosti ostvarilo je 53% preduzeća. Od svih preduzeća koja su uz podršku programa uvela standarde, preko 50% njih se već sertifikovalo.

Pored toga, 72 preduzeća i 48 konsultanata je prošlo obuku i treninge iz različitih poslovnih oblasti čime su unapredili svoja znanja i veštine.

EBRD za mala preduzeća program Završna konferencijaPutem tog programa realizovanog od 2019. do 2022. godine, preduzećima u Srbiji je bio omogućen pristup konsultantskim uslugama, uključujući digitalizaciju, energetsku efikasnost, implementaciju standarda, unapređenje marketinga, procesa i organizacije, finansijsku analizu i izradu biznis planova.

"Rezultati programa dokazuju da su lokalna preduzeća spremna da se izbore sa različitim izazovima i da rastu, kao i da korišćenje eksperata vodi ka bržem razvoju njihovog poslovanja. EBRD će nastaviti da podržava mala i srednja preduzeća, kako bi još više srpskih preduzeća imalo pristup vrednim konsultantskim uslugama", rekla je glavna menadžerka EBRD programa Saveta za mala preduzeća Aleksandra Miladinović na konferenciji povodom završetka programa.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović istakla je da je pored finansijske podrške bitno obezbediti i kvalitetne savetodavne usluge kako bi mala i srednja preduzeća povećala svoju konkurentnost i produktivnost.

 

 

"U okviru Programa podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, do sada je 1.215 preduzeća dobilo savete za razvoj poslovanja, povećavajući prihode u preko 75% slučajeva. Za nastavak podrške srpskim preduzećima, EU je za ovaj program obezbedila dodatnih 2,2 mil EUR, što sada ukupno iznosi 14 mil EUR", rekao je šef kooperacija u Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini.

 

 

Izvor: ekapija.com