logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Razvoj regionalne saradnje

Standardizacija kao aktivnost ima za cilj prihvatanje najnovijih znanja i najbolje prakse kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. To je zajednički zadatak i svrha postojanja svih tela za standardizaciju i zbog toga su nacionalna tela međusobno povezana i sarađuju po raznim pitanjima.

 

Institut za standardizaciju Srbije ima uspostavljenu saradnju sa organizacijama za standardizaciju mnogih država, a ova saradnja je naročito intenzivna i značajna sa zemljama u regionu. Potvrda dugogodišnje uspešne saradnje bila je prošlonedeljna poseta delegacije Instituta Hrvatskom zavodu za norme (HZN). Na sastanku kojem su prisustvovali direktori obe ustanove sa saradnicima razgovarano je o dosadašnjim iskustvima u vezi sa prevođenjem standarda, članstvom u stručnim telima, digitalizaciji u svetu standardizacije i uključivanju mladih u proces donošenja standarda.

U okviru prve teme dnevnog reda predstavljena su iskustva i rezultati obe zemlje u sprovođenju evropskog FPA projekta za prevođenje standarda. Takođe su razmotrene i druge mogućnosti za obezbeđivanje prevoda sa engleskog jezika koje Institut već koristi (korišćenje specijalizovanog softvera i drugih internih resursa, neautorizovanih prevoda dostavljenih od strane korisnika, angažovanje profesionalnih prevodilaca i sl.).

Posebne teme bile su uslovi za učešće zainteresovanih strana u donošenju nacionalnih standarda i saradnja sa obrazovnim ustanovama, kao važnoj karici za razvoj standarda i budućnost standardizacije. Takođe je bilo reči o korišćenju savremene tehnologije kroz uslugu onlajn čitanja standarda i objavljivanja elektronskih publikacija. Dogovorena je i razmena informacija i zajedničko organizovanje stručnih obuka, kao i promotivnih kampanja.

 

 

Izvor: iss.rs