logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Standard o korišćenju energije sunčevog zračenja

Tehnički komitet ISO/TC 180 obuhvata standardizaciju u oblasti merenja sunčevog zračenja i korišćenja sunčeve energije za grejanje prostora i vode, za hlađenje, industrijsko procesno grejanje i klimatizaciju.

 

U nedavno usvojenom srpskom standardu SRPS EN ISO 9488, Sunčeva energija – Rečnik, termini i definicije upravo se obrađuje oblast merenja sunčevog zračenja i tehnologije korišćenja sunčeve energije.

Od prethodne verzije, objavljene na međunarodnom nivou 1999. godine, došlo je do značajnih promena koje su izazvane razvojem solarnih fotonaponskih tehnologija i solarno-termalnih tehnologija.

Prethodna verzija srpskog standarda, koju je zamenio SRPS EN ISO 9488:2023, usvojena je pre deset godina. U oktobru prošle godine, doneta je nova verzija ovog standarda na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Najnovije izdanje SRPS standarda, koje je objavljeno u martu ove godine, dato je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

SRPS EN ISO 9488 je u nadležnosti Komisije za standarde KS M180, Sunčeva energija. Više informacija, kao i opcija naručivanja standarda mogu se naći na sledećoj stranici: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:68162.

 

 

Izvor: iss.rs