logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljen FSC privremeni standard upravljanja šumama za Srbiju

Objavljen je prvi FSC Interim Forest Stewardship Standard (IFSS) za Srbiju, koji promoviše održivo i odgovorno upravljanje šumama u zemlji i obezbeđuje društvenu odgovornost, zaštitu životne sredine i ekonomsku održivost.

 

Standard stupa na snagu 1. septembra 2023.

Srpskim šumarima pružiće odličnu priliku da pokažu poznatu i priznatu srpsku tradiciju šumarstva; uključujući očuvanje šuma visoke vrednosti očuvanja, kako bi se prikazalo moderno održivo gazdovanje šumama, dok se istovremeno zadovoljavaju javni i tržišni zahtevi.

Šume su uvek bile deo Srbije, kako u teškim vremenima, tako i u godinama prosperiteta. Smatra se srednjom šumovitom zemljom, 29,1% ukupne teritorije Srbije je pošumljeno. Ukupna površina šuma u Srbiji iznosi 2.252.400 ha, od čega je 53% u državnom, a 47% u privatnom vlasništvu. Ideja kohabitacije i održivog korišćenja šuma može se pratiti još u srpskoj istoriji (npr.-Dušanov zakonik, 14. vek). Prvi pisani zapis o srpskim šumama (1884-1885) govori o tome kao o važnom faktoru - ne samo razvoja zemlje, već i verskog, kulturnog i estetskog nasleđa. Sa istorijom bogatom zaštitom šuma, Srbija sada može da proširi ovu praksu novim FSC Standardom za menadžment šumama kako bi unapredila svoje vrednosti.

Novi IFSS odražava zahteve javnosti za zaštitom šuma i najboljom praksom u šumarstvu, kao i vrednovanjem važnih ekoloških i kulturnih vrednosti u šumama. Ovo uključuje identifikaciju i zaštitu reprezentativnih područja prirodnih ekosistema i njihovo obnavljanje ako je potrebno.

Proces razvoja IFSS-a za Srbiju uključivao je konsultacije sa različitim zainteresovanim stranama i postizanje konsenzusa o društvenim, ekološkim i ekonomskim interesima. Održana je završna radionica na licu mesta kako bi se organizovala otvorena diskusija o ključnim promenama i podigla svest zainteresovanih strana o ovom procesu.

Novi IFSS standard biće prilika da se sertifikuju različite kategorije svojine - manastirske i crkvene šume, komunalne (opštinske) šume, šume kojima gazduju vodoprivredne i poljoprivredne organizacije, jer se novi IFSS za Srbiju primenjuje na sve kategorije gazdinskih jedinica, uključujući šumama kojima se upravlja malim ili niskim intenzitetom (SLIMF). Takođe utvrđuje načine na koje organizacije i vlasnici šuma mogu da sarađuju sa zajednicama i drugim zainteresovanim stranama.

Usvajanje novog IFSS-a moglo bi da pruži mnoge prednosti vlasnicima sertifikata, uključujući bolji i prošireni pristup tržištu, ojačan imidž i status na tržištu, kao i korišćenje FSC oznake u promotivne i marketinške svrhe. Novi standard stupa na snagu 1. septembra 2023.

Molimo kontaktirajte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. za sva pitanja u vezi sa standardom. IFSS za Srbiju (engleska verzija) može se preuzeti u FSC dokument centru.

 

 

Izvor: fsc.org