logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Međunarodne nagrade za kvalitet 2024: Kako se prijaviti i zašto

Međunarodne nagrade za kvalitet (International Quality Awards) udruženja CQI se se ponovo sedmi put dodeljuju u junu 2024. godine i prijave su otvorene. 

Prenosimo kompletan poziv prijave:

"Oduvek ste želeli da se prijavite, ali niste znali kako? Da li ste se ranije prijavljivali, ali niste baš ušli u uži izbor? Saznajte zašto bi trebalo da se prijavite ove godine i kako da svoju aplikaciju istaknete. 

 

Zašto se prijaviti?

International Quality Award (IQA) je jedan od najprestižnijih događaja u kalendaru kvaliteta. Ove nagrade slave izvrsnost i priznaju izuzetna dostignuća struke kvaliteta. Oni takođe imaju dokazano iskustvo u podizanju reputacije organizacija, timova i pojedinaca, kao i otvaranju vrata i stvaranju prilika za one koji su finalisti i pobednici.

Čarli Versi, direktor grupne operativne izvrsnosti u ISG-u, proglašen je za profesionalca za kvalitet godine 2018. Osvrćući se na svoju pobedu, rekao je: „Učešće u IQA mi je dalo priliku da razmislim o poslu koji sam obavljao tokom godina i uticaj koji sam imao na posao i ljude u njemu. Može biti lako propustiti priliku da napravite korak unazad i pogledate dokle ste stigli i šta ste postigli. Taj proces je sam po sebi bio neverovatno koristan.

„To što sam tada bio u užem izboru kao finalista i proglašen za pobednika nagrade za Quality Professional godine bilo je nešto što nikada nisam mogao da očekujem, niti sam mogao očekivati koliko mi je to promenilo život. Ubrzo nakon toga, dobila sam priliku da preselim svoju porodicu u Veliku Britaniju iz Australije i pridružim se jednoj kompaniji koja je vodeća u industriji, radeći na nekim od najpoznatijih projekata na svetu.”

Svaka kategorija ima posebno odabranu komisiju stručnih sudija koji biraju uži izbor i intervjuišu finaliste. Sudije imaju iskustvo iz širokog spektra sektora i nalaze se – ili su radile – širom sveta.

Četiri saveta kako da se vaša aplikacija istakne

  1. Iskoristite svaki odeljak na najbolji način. Svaka kategorija ima svoj skup kriterijuma i ocena se podjednako deli između njih. Jedna od najvećih grešaka koje aplikanti prave je dodavanje previše detalja jednom delu, a nedovoljno drugom. Da biste povećali svoj rezultat, trebalo bi da se uverite da je svakom pitanju dat isti nivo detalja i da svoje odgovore podelite tako da uključuju vaš pristup i rezultate.
  2. Pažljivo pročitajte kriterijume. Zapamtite, ako učestvujete u pojedinačnoj dodeli, sudije žele da čuju o uticaju koji ste vi lično napravili i kako je to koristilo vašoj organizaciji. Pojedinačne nagrade – Talent u nastajanju i Stručnjak za godine za kvalitet – takođe imaju specifične kriterijume podobnosti, na primer, Profesionalac godine za kvalitet otvoren je samo za ovlašćene članove i saradnike. Ako ne ispunjavate uslove, vaša prijava neće biti razmatrana.
  3. Sudije traže da ispričate koherentnu priču. Uverite se da su vaši odgovori povezani jedni sa drugima i da su podržani dokazima koji podržavaju vaš pristup i pokazuju uticaj. Ponekad se kandidati previše fokusiraju na pristup, a ne dovoljno na rezultate. Sudije moraju da vide i jedno i drugo da bi razumele kako ste ispunili kriterijume.
  4. Koristite svoje prateće slajdove mudro. Oni su prilika da oživite svoj pisani rad. Neće sve sudije imati iskustva u vašem sektoru, tako da su prateći slajdovi dobro mesto za dodavanje konteksta. Koristite ih za dodavanje slika, grafikona, organizacionih dijagrama ili bilo čega drugog što vašu aplikaciju čini lakšom za razumevanje. Nemojte ih koristiti za dodavanje mnogo više teksta ili informacija koje ne odgovaraju direktno na pitanja na koja odgovarate. Na primer, ne moramo da vidimo sertifikate o obuci ili druge nagrade koje ste osvojili – neće vam doneti dodatne ocene.

Trebate inspiraciju? Pogledajte studije slučaja pobednika iz 2023.

 

Priprema za uspeh

Uzimajući u obzir ove savete, već dajete sebi odličan početak sa svojom aplikacijom. Ali nemojte nam samo verovati na reč. Šona Dejvis, inženjerka projekta menadžment sistema u Džejkobsu, osvojila je nagradu Emerging Talent 2022.

Govoreći nakon svoje pobede, rekla je: „Ako sam htela da dam bilo kakav savet bilo kome ko učestvuje u dodeli nagrada, samo bih rekla – samo napred! Nemate šta da izgubite. Iz toga naučite mnogo jer vam daje priliku da zapišete šta radite i šta morate da poboljšate. Kada shvatite [sve to], možete napraviti ta poboljšanja i to će vam pomoći da napredujete."

Nakon što je nastavio svoj IQA put pridruživši se žiriju 2020. godine, Čarli Versi dodaje: „Samo učešćem stičete iskustvo, a kamoli osvajanje nagrade, koje me je dovelo me u kontakt sa nekim neverovatnim profesionalcima u kvalitetu koji nastavljaju da proširuju moju perspektivu i podstiču moju strast za profesijom kojom se bavim. Bilo je to zaista korisno iskustvo i ohrabrio bih svakoga da se prijavi.”

Prijave za IQA 2024 zatvaraju se u sredu, 24. januara 2024. Za detalje o tome kako se prijaviti, posetite: quality.org/IQA24."

 

 

Izvor: quality.org