logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

 

Ovaj datum je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Predlog je dala delegacija Jugoslavije i prema nekim izvorima, ovo je postao centralni događaj Ujedinjenih nacija.

U svetu se tim povodom pokreću brojne aktivnosti u cilju propagiranja odgovornijeg odnosa prema živonoj sredini i ukazivanja na ozbiljne posledice devastacije naše planete. Ovogodišnja tema odnosi se na nalaženje rešenja za zagađenje plastikom.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) razvila je veliki broj različitih standarda koji doprinose ekološkoj odgovornosti.. Rad međunarodnog tehničkog komiteta ISO/TC 207, kao i evropskog tehničkog komiteta CEN/SS S26 prati nacionalna komisija KS A207, Menadžment zaštite životne sredine. Serija standarda koja se bavi sistemima menadžmenta zaštite životne sredine – ISO 14000 izaziva posebnu pažnju, pre svega zbog značaja pitanja zaštite životne sredine za organizacije, njihovo okruženje i najširu društvenu zajednicu.

 

 

Izvor: iss.rs