logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

"Metro Cash & Carry" pomaže srpskim dobavljačima pri uvođenju IFS standarda kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane

"Metro" namerava da IFS sertifikacijom obuhvati sve dobavljače do 2012. godine jer predviđa da će do tada IFS i drugi standardi Globalne inicijative za bezbednost hrane GFSI (Global Food Safety Initiative) postati neizostavno sredstvo za postizanje konkurentnosti, kako na domaćem, tako i na međunarodnim tržištima.

"Potencijal srpskih proizvođača za razvoj osnova je za njihovo usklađivanje sa propisima EU, a dalji plasman srpskih proizvoda na međunarodna tržišta zavisiće od pojedinačnih resursa kojima proizvođači raspolažu i opredeljenosti uprave kompanije da ulaže u razvoj", navedeno je u saopštenju kompanije "Metro Cash & Carry".

Proizvođačima koji su spremni da odgovore na visoke zahteve ovog standarda, uvođenje IFS pruža mogućnost da steknu poverenje potrošača i osiguraju njihovu zaštitu proizvodeći bezbedne i kvalitetne proizvode, a omogućava im i da poboljšaju troškovnu efikasnost u lancu proizvodnje i prometa hrane.

Kompanija "Metro Cash & Carry" najavila je da će 2010. biti godina dobavljača i proizvođača iz Srbije. Prvi korak u pružanju pomoći dobavljačima kompanija "Metro" je učinila uključivanjem u SECEP Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza, a usaglašenost poslovanja srpskih proizvođača sa standardima EU biće dodatno unapređena IFS sertifikacijom.

Uvođenjem Međunarodnog standarda za hranu IFS (International Food Standard) koji od 2003. godine primenjuju francuski i nemački trgovci u maloprodaji, proizvođači u Srbiji stvoriće sebi priliku da budu uporedivi u okviru celog trgovinskog lanca i postanu deo međunarodnog lanca dobavljača, kao i da izvoze svoje proizvode na druga svetska tržišta. Iako je uveden prevashodno za kontrolu i usaglašavanje kvaliteta proizvoda privatnih trgovačkih robnih marki, IFS je danas široko primenjen svetski standard kontrole bezbednosti hrane i nivoa kvaliteta proizvođača. Zasniva se na principu sledljivosti – mogućnosti da se u svakom trenutku na putu od primarnog proizvođača do krajnjeg korisnika ispravnost i kvalitet proizvoda provere, a čine ga upravljanje kvalitetom i rizicima specifičnim za proces proizvodnje hrane.

 

Izvor: eKapija