logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljen standard SRPS EN ISO/IEC 17043:2023

Posle svetske verzije, objavljen je standard SRPS EN ISO/IEC 17043:2023, Ocenjivanje usaglašenosti – Opšti zahtevi za kompetentnost provajdera za ispitivanje osposobljenosti.

 

Standard je identičan sa ISO/IEC 17043:2023 Conformity assessment - General requirements for the competence of proficiency testing providers. Ovim dokumentom se definišu opšti zahtevi za utvrđivanje kompetentnosti i nepristrasnosti provajdera za ispitivanje osposobljenosti i za konzistentno funkcionisanje svih šema za ispitivanje osposobljenosti.

Ovaj dokument može da se koristi i kao osnova za specifične tehničke zahteve za pojedine oblasti primene. Korisnici šema za ispitivanje osposobljenosti, regulatorna tela, organizacije i šeme koje koriste kolegijalno ocenjivanje, akreditaciona tela i drugi mogu da koriste ove zahteve u potvrđivanju kompetentnosti provajdera za ispitivanje osposobljenosti.

Trenutno je standard objavljen na engleskom jeziku. U postupku je usvajanje prevoda standarda. Kada bude završeno, standard će biti dostupan korisnicima dvojezično (na srpskom i engleskom jeziku).

Više informacija ovde.

 

 

Izvor: LinkedIn KS CASCO