logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljeno istraživanje o uticaju standarda na poslovanje organizacija u Republici Srbiji

U saradnji sa Sektorom za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, u okviru Češkog programa za razvoj saradnje pod nazivom „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije”, Institut za standardizaciju Srbije sproveo je u periodu april‒maj 2022. godine obimno onlajn istraživanje o primeni standarda u organizacijama u Republici Srbiji.

 

Upitnik koji su organizacije popunjavale sadržao je ukupno 27 pitanja, koja su bila tematski raspoređena u okviru šest delova. Pitanja su se odnosila na različite aspekte primene standarda, kao i na procenu ispitanika o uticaju primene standarda na poslovanje domaćih kompanija i organizacija. Upitnik je bio anoniman, a u periodu trajanja istraživanja, za oko mesec dana upitnik je popunilo ukupno 197 organizacija.

Istraživanje je imalo za cilj da pokaže koliko su uopšte, a zatim i u odnosu na veličinu i sektor u kome posluju, privredni subjekti u Republici Srbiji svesni strateškog uticaja primene standarda na poslovanje, koja su njihova iskustva u primeni standarda, kao i razlozi zbog kojih učestvuju ili ne učestvuju u procesu donošenja standarda, odnosno u radu komisija za standarde Instituta.

Rezultati istraživanja su upravo objavljeni u publikaciji pod nazivom „Istraživanje o korišćenju standarda i njihovom uticaju na poslovanje organizacija u Republici Srbiji“, koja je slobodno dostupna na veb-stranici Instituta za standardizaciju Srbije ovde.

 

 

Izvor: tehnis.privreda.gov.rs